De StiftungWarentest (vergelijkbaar met Test-Aankoop in ons land) heeft recent gewaarschuwd voor het gebruik van bekers die gemaakt zijn van bamboevezels in combinatie met melamine en polypropyleen. Van de 12 bekers voor koffie ‘on the go’ met bamboevezels die men testte, was er slechts één geschikt om verkocht te worden als koffiebeker.
Melamine kan bij gebruik door de zuurtegraad van voedingstoffen of bij verhitting bij meer dan 70 graden celcius aangetast worden en zo in de voeding terechtkomen met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Het materiaal wordt momenteel veel gebruikt voor eco-cups voor warme dranken als koffie (voor eenmalig en voor meermalig gebruik). Er is al sprake van een groot aantal terugroepacties van bekers en bestek van dergelijke materiaal. Vorig jaar deed Casa bijvoorbeeld een terugroepactie voor een tafelservies. “Bij het gebruik van het servies van bamboevezels kan een te grote hoeveelheid van de stoffen melamine en formaldehyde uit het servies in het eten terecht komen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid,” aldus Casa. In Denemarken haalde Aldi recent bekers uit bamboe en melanine-hars uit de rekken wegens te hoge (giftige) formaldehyde waarden.
Bamboe is momenteel als grondstof erg gevraagd, zowel in de klassieke retail als in de wereld van promotionele producten en business gifts, vooral omdat het een ecologisch alternatief kan zijn voor plastic. Bamboe wordt tegenwoordig voor verschillende toepassingen gebruikt, van rietjes via bekers tot vloerplanken, wegens het duurzame karakter van de grondstof. Maar er is niet altijd sprake van 100% bamboe. Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen echte bamboeproducten (snijplanken en dergelijke waar het hout zichtbaar is) en items in bamboevezel. De producten met bamboevezel bestaan deels uit kunststof. Ze worden voorgesteld als een ecologisch alternatief voor plastic. Door het gebruik van die kunststof – vaak melamine- zijn die echte niet recycleerbaar of biodegradable zijn, al worden ze zo wel aangeprezen.