Lage concentratie PFAS in duurzame rietjes - PromZ.be

Lage concentratie PFAS in duurzame rietjes

Uit metingen van de Universiteit van Antwerpen in het kader van een bachelorthesis blijken er in al dan niet herbruikbare duurzame rietjes (papier, bamboe, glas) lage concentraties PFAS te zijn aangetroffen. Enkel in rietjes vervaardigd uit roestvrij staal werd geen PFAS gevonden.

Plastic rietjes worden meer en meer vervangen door drinkrietjes die duurzaam zijn of die biologisch afbreekbaar zijn. De laatste jaren hebben zowat alle distributeurs van promotionele artikelen duurzame rietjes in hun assortiment opgenomen. Uit metingen van de Universiteit van Antwerpen blijkt dat er daarin toch concentraties PFAS zijn aangetroffen. De gemeten waarden van PFAS in dergelijke rietjes zijn echter zeer laag en houden geen gevaar in voor de volksgezondheid. Dat de UAntwerpen toch met de meetresultaten naar buiten is gekomen, is ingegeven door het feit dat PFAS-deeltjes zich in het menselijk lichaam opstapelen en er zo een risico ontstaat op langetermijnschade. Thimo Groffen van de onderzoeksgroep Ecosphere, begeleider van de bachelorproef, zei bij VRT-NWS “Er is geen direct gevaar voor de gezondheid. Maar je kan het gebruik van rietjes makkelijk vermijden en op die manier je totaalinname van PFAS verminderen”. Omdat de gevonden waarden voor de PFAS-deeltjes zo laag zijn, neemt men aan dat die al in de basisproducten voor de rietjes aanwezig waren.

VRT-NWS raadde op de website aan minder rietjes te gebruiken, of om voor roestvrij stalen versie te kiezen. Die RVS-rietjes zijn al enige tijd bij product media advisors te bestellen als premium en kunnen voorzien worden van logo’s. Ook zijn er duurzame rietjes in inox verkrijgbaar. Eerder dit jaar waren RVS-rietjes als premium beschikbaar bij Pepsi-Max (in Carrefour-winkels) en vorig jaar bij Nivea (bij Kruidvat).