19 april: Dag van de Medewerker - PromZ.be
Dag van de medewerker

19 april: Dag van de Medewerker

De derde donderdag van april was traditioneel ‘Secretaressedag’, maar inmiddels is dat evenement via ‘Management assistent-dag’ geëvolueerd naar ‘Dag van de Medewerker’. Het idee komt van zelfstandigenorganisatie UNIZO. Het is een dag waarop de medewerkers met een attentie bedankt worden voor hun inzet in bedrijven en organisaties.

Secretaressedag kwam eind de jaren tachtig uit de Verenigde Staten overwaaien. Aan de andere kant van de oceaan was er zo’n dag al sinds 1952. In ons land werd de dag aanvankelijk ondersteund door uitzendbureaus en Fleurop. Het was een manier om secretaresses letterlijk in de bloemetjes te zetten voor hun werk.

Mondial Gifts stipt in een newsletter aan dat bedrijven nu iedereen willen bedanken. Het initiatief daarvoor komt van UNIZO, die de derde donderdag van april tot Dag van de Medewerker heeft uitgeroepen. “Functies evolueren en teams werken heel anders dan 15 jaar geleden,” aldus UNIZO. “Overal op de werkvloer maken werknemers het verschil. De Dag van de Medewerker wil op een positieve manier alle talenten binnen onze ondernemingen in de schijnwerpers plaatsen en bedanken voor hun inzet. Goede medewerkers vormen de fundamenten van elke onderneming.”
Mondial Gifts stelt duidelijk de trend om elke medewerker te willen bedanken te merken. “Terwijl er vroeger uitsluitend vraag was naar bloemen, wil men nu op de derde donderdag van april uniseks geschenken. En steeds meer geschenken zijn geschikt voor alle profielen. Van IT-ingenieur, over managementassistants, tot operators op de werkvloer,” aldus Mondial Gifts.

UNIZO ondersteunt de dag met een wedstrijd: “Ondernemingen die op of rond 19 april een vernieuwende, inspirerende, motiverende en/of originele actie opzetten voor hun medewerkers, komen in aanmerking om een prijs te winnen. De meest vernieuwende, inspirerende, motiverende en/of originele actie over de provincies heen kan het bezoek van een foodtruck voor het hele bedrijf winnen.”