Aanpassing bijdragen Bebat pas voor juli 2017 - PromZ.be

Aanpassing bijdragen Bebat pas voor juli 2017

De aanpassing van de bijdragen voor Bebat (de vzw die in staat voor de inzameling en verwerking van gebruikte huishoudelijke batterijen) die voorzien was voor 1 januari 2017, zal minstens tot juli 2017 uitgesteld worden.

Dat vertelden vertegenwoordigers van Bebat tijdens een studienamiddag van de Belgian Association of Promotional Products voorafgaande aan de jaarlijkse Algemene Vergadering begin deze maand.

De BAPP heeft voor de aangesloten leden-distributeurs een lidmaatschap bij Bebat. Dat maakt de aangifte en betaling van de bijdragen voor de sector eenvormig. Wie in ons land een batterij op de markt brengt (al dan niet in een apparaat) is immers een bijdrage verschuldigd aan Bebat. Op facturen aan professionelen is het verplicht per artikel het aantal batterijen met milieubijdrage te vermelden.

De inzameling en verwerking van huishoudelijke batterijen is sinds 2014 een gewestelijke materie. Dat houdt in dat er een bedrijf in principe met de drie gewesten moet werken om in orde te zijn met de bijdragen. Een andere oplossing is in zee gaan met Bebat, dat als collectief organisme onderhandelt met de gewesten en uitvoert. BAPP heeft zich in 2000 al aangesloten bij Bebat. De komst van Bebat lag ook aan de basis van het initiatief om in dat jaar BAPP op te richten.