BAPP: regels van speelgoed gelden ook voor spinners - PromZ.be

BAPP: regels van speelgoed gelden ook voor spinners

Spinners zijn ‘hot’. Zelfs serieuze kranten als De Standaard berichten er tegenwoordig over. ‘De spinner verovert de speelplaats’, heet het in die krant. De spinner verovert niet alleen de speelplaats, maar ook de bedrijven. En het is inmiddels eveneens een trendy promotioneel item. De Belgian Association of Promotional Products wijst er overigens op dat die ‘hebbedingen’ onder de categorie speelgoed vallen en dus ook aan de (EU-)regels daaromtrent moeten voldoen.

Wat is een fidget spinner, een hand spinners of kortweg spinner? “Fidget spinners zijn kleine gadgets die in je handpalm passen,” aldus Mondial Gifts in een e-newsletter. “In het midden zijn er kogellagers die je tussen je duim en middenvinger houdt. Om het speeltje te doen draaien, moet je met een andere vinger een zetje geven aan een van de drie uitstulpingen. Dat zorgt ook voor een zoemend geluid.” En als je de spinner een zetje geeft, kun je die bijvoorbeeld de top van een vinger laten draaien en zo in evenwicht houden. Het internet staat vol met trucjes.

Echt nieuw is de handspinner niet. Mondial Gifts geeft op zijn site aan dat het item al twintig jaar bestaat, maar “…dat die plots populair is als object om je te ontspannen, zowel voor volwassenen en kinderen.” Dat maakt een handspinner ook zeer interessant als promotioneel artikel.

De BAPP stipt echter aan “….dat handspinners vaak tegen zeer lage kosten buiten Europa geproduceerd worden en in België tegen een mooie prijs verkocht worden. Daarom kun je beter opletten waar je dit speelgoedje koopt.” Omdat spinners als speelgoed beschouwd worden, moeten ze, zo stelt de BAPP, voldoen aan een reeks vereisten: CE-markering, de referentie van het speelgoed, de naam en adres van de fabrikant of importeur, de beschikbaarheid van een technisch dossier…. De associatie geeft daarom een aantal tips bij de aankoop van handspinners: lees de gebruiksaanwijzing en waarschuwingen om zeker te zijn dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind, check de stevigheid van de handspinner om te vermijden dat kleine stukjes kunnen loskomen en ingeslikt worden en ga na of het adres van de fabrikant of importeur op de verpakking staat.