Eindejaarstips - PromZ.be
Eindejaarstips

Eindejaarstips

2018 loopt op z’n einde. Hoog tijd om aan eindejaarsgeschenken te denken. Wat mag en kan fiscaal gezien? Enkele tips:

– Wat mag een cadeau voor het personeel kosten?

Voor kerst- en eindejaarsgeschenken kunnen cadeaus gegeven worden voor een maximumbedrag van 40 euro inclusief BTW.

– Kunnen cadeaubonnen en puntensystemen via webshops?

Vouchers (type Bongobox) kunnen alleen gegeven worden als er vooraf een overeenkomst is met de uitgever van die bonnen. De bonnen moeten beperkt zijn in de tijd (maximaal één jaar geldig) en kunnen niet ingeruild worden voor cash.

– Hoe vaak mag een klant een cadeau ontvangen en wat is het maximale bedrag?

De regel is dat één keer per jaar aan een klant een geschenk van maximaal 50 euro (exclusief BTW) gegeven mag worden bij wijze van dank voor de getrouwheid. En het gevend bedrijf moet kunnen bewijzen dat zo’n geschenk ook ontvangen is.

– Kan eender wat als relatiegeschenk ingebracht worden?

In de eindejaarsperiode zijn wijnen en gedistilleerde dranken populair. Wijnen mogen ingebracht worden. Port valt ook onder die 50 euro-regel, want die wordt beschouwd als wijn. Whisky en gin daarentegen (tegenwoordig heel populair) vallen erbuiten omdat het om gedistilleerde dranken gaat met een hoger alcoholpercentage.

– Hoe kun je klanten (of prospecten) méérdere malen per jaar een cadeau geven?

Maak er een promotioneel item van. De regels daarvoor: het geschenk moet voorzien zijn van het logo van het gevend bedrijf op zo’n manier dat het niet verwijderd kan worden, het moet gegeven worden met het oog op het vergroten van de verkoop van producten of diensten en het moet ‘breed’ verspreid worden. En de waarde van zo’n geschenk moet in verhouding staan tot de waarde van het product dat je verkoopt.