Geraardsbergen: mondmaskers als beloning - PromZ.be
Geraardsbergen mondmaskers als beloning

Geraardsbergen: mondmaskers als beloning

Mondmaskers zijn niet alleen onderdeel van het nieuwe normaal maar zijn ook een communicatiemiddel en een promotioneel item geworden. Om jongeren in Geraardsbergen te belonen voor het dragen van mondmasker te dragen in de openbare ruimte, gaf de politie van die stad in januari originele mondmaskers (in samenwerking met de jeugdraad van die stad).

Op de site van de politie in de zone Geraardsbergen/Lierde zegt Guido De Padt, burgemeester van Geraardsbergen, dat men op deze manier degenen die het juiste voorbeeld geven graag wil belonen. “Een bemoedigend schouderklopje – hier in de vorm van een leuk mondmasker – mag dus zeker niet ontbreken,” aldus De Padt. Korpschef Patrice De Mets stelt op de site dat de politiediensten bij het patrouilleren merken dat jongeren plichtbewust een masker dragen. Maar: “….dat neemt niet weg dat ze het zwaar hebben: ze zijn het beu en snakken naar wat meer vrijheid. Deze maskers steken onze jongeren een hart onder de riem. Een positieve aanmoediging werkt beter dan enkel een repressieve aanpak.”
De stad heeft ludieke opschriften voor die ‘beloningsmaskers’ uitgekozen: “’k Ben briljant, elegant én ik hou afstand” en #9500 dikken. In Geraardsbergen betekent ‘Hey Dikken’ hey maat, vriend.

In december gaf de stad aan de leerlingen van de middelbare scholen in Geraardsbergen al twee extra mondmaskers “….om elk van hen de kans te geven op tijd van mondmasker te kunnen wisselen en goed te onderhouden.” Achterliggende reden om extra maskers te geven was ook dat de aankoop van maskers voor sommige gezinnen zwaar kan doorwegen. De jongeren konden via de sociale media van de Giesbaargse Jeugd, Lokaal Bestuur Geraardsbergen en de lokale politie Geraardsbergen/Lierde meestemmen voor een quote en print op de maskers. Zij kozen voor ‘Geef mij ruimte’ en ‘Social distancing on’. In totaal werden zo’n 6.200 bedeeld aan de Geraardsbergse middelbare scholen.