Hyper Jackpot-Tombola: Carrefour vs Kansspelcommissie - PromZ.be

Hyper Jackpot-Tombola: Carrefour vs Kansspelcommissie

Carrefour zegt naar aanleiding van de commotie rond de lopende Hyper Jackpot-Tombola ‘recht in de schoenen te staan’. De Hyper Jackpot-Tombola bestaat erin dat consumenten per aankoopschijf van 25 euro een jeton ontvangen die ze in een jackpot-machine kunnen steken die daarop aangeeft of zij in de prijzen gevallen zijn of niet. De Kansspelcommissie wil controleren of het daadwerkelijke om ‘éénarmige bandieten’ gaat en dus niet om een tombola. De Vereniging voor Alcohol en Drugproblemen is evenmin opgezet met de Carrefour-actie.

Carrefour wijst erop het gaat om een vergunde tombola. De actie wordt gevoerd ten bate van het Ontwikkelingscomité van de Belgische Sport, een afdeling van het Olympisch Comité die fondsen werft voor sportactiviteiten. De wetgever heeft bepaald jaarlijks via een Koninklijk Besluit de nationale tombolavergunningen verleend worden aan instellingen zonder winstoogmerk die een doel van algemeen nut hebben. Een firma die een tombola wenst te organiseren, moet beroep doen op één van deze toegelaten verenigingen en die ook een bedrag overmaken voor het goede doel. Bij een tombola worden geen geldprijzen gegeven, enkel prijzen in natura.

In een reactie naar De Standaard/Het Nieuwsblad liet het Ontwikkelingscomité van de Belgische Sport weten dat “….die slotmachines een ludieke invulling (zijn) van het begrip tombola. Ze hebben niets te maken met de casinospelen.”

De actie van Carrefour staat ook onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.