Promoties en coupons beïnvloeden aankoopbeslissing - PromZ.be
Promoties en coupons beïnvloeden aankoopbeslissing

Promoties en coupons beïnvloeden aankoopbeslissing

Uit het derde Pulsar 2C2-onderzoek (uitgevoerd door AQRate in opdracht van mediabureau Space) blijkt dat 33% van de consumenten hun aankoopbeslissing ‘zeker’ laat beïnvloeden door promoties. 63% zei dat dat waarschijnlijk het geval zou zijn. Nog eens 18% van de consumenten zei dat ze zich ‘zeker’ laat beïnvloeden door coupons of een gezamenlijk aanbod. Voor 45% was dat waarschijnlijk het geval.

Het vertrouwen in bekende merken was voor 34% zeker en voor 53% waarschijnlijk een reden om over te gaan tot een aankoop. Space stipte aan dat het niet hoeft te verwonderen “….dat promoties het meest effectieve element blijken. Maar het ‘vertrouwen in bekende merken’ staat er niet ver onder en dat ligt ook zeer dicht in de buurt van ‘productkwaliteit’. Kortom, een promotie zal op zijn best werken voor een product of merk dat als kwalitatief aanzien wordt.”

In de analyse merkte Space verder op dat ‘objectivering of rationalisering’ (prijsvergelijkingen, artikels in de media, resultaten van producttesten…) veel minder vaak wordt vernoemd. De conclusie is dat het direct lonende aspect van promoties of de persoonlijke opinie voorrang krijgt op meer rationele overwegingen.

In de studie werden diverse media (klassieke en online media) opgenomen, maar promotionele artikelen (product media) werden niet als dusdanig vernoemd.