Schoolprotest met buttons en T-shirts - PromZ.be
Schoolprotest met buttons en T-shirts

Schoolprotest met buttons en T-shirts

Product media worden niet alleen ingezet in een commerciële omgeving, ook in een niet-commerciële setting worden ze gebruikt om een boodschap kracht bij te zetten. Een voorbeeld is de spontane acties met buttons en T-shirts van leerkrachten en leerlingen van drie Leuvense scholen die het niet eens zijn met het plan die scholen samen te voegen.

Onder het motto Spoor 3000 zijn er plannen om drie Leuvense scholen (HDC, Paridaens en het Sint-Pieter College) samen te voegen en de eerste, tweede en derde graad toe te wijzen aan steeds een van die instellingen. Daar zijn leerkrachten en leerlingen het niet mee eens. Zij willen dat voor elke school het zesjarig-systeem behouden blijft. “We zijn niet tegen samenwerking maar wel tegen de plannen voor een opsplitsing in eerste, tweede en derde graad,” zegt Peer De Ryck, als docent verbonden aan het HDC. Om hun woorden kracht bij te zetten, zijn er buttons en T-shirts gemaakt waarop ludiek ingespeeld wordt op het logo van Spoor 3000  (onder meer met ‘spoorloos’).

De Ryck maakt in zijn vrije tijd buttons en T-shirts. Hij produceerde enkele exemplaren met opdruk. “Iedereen vroeg er naar. We hebben daarom besloten er 200 te laten drukken,” zegt hij. Van de buttons maken de protesterende leerkrachten er een duizendtal. “Op deze manier maken we als we buitenkomen aan iedereen duidelijk dat we het niet eens zijn met de voorstellen,” zegt De Ryck. Opvallend is de samenwerking tussen de leerkrachten leerlingen van de scholen. “We staan samen niét achter het project,” aldus De Ryck.

Overigens is er in Nederland ook een actie met T-shirts in een schoolomgeving. In het tv-programma ‘Zondag met Lubach’ laakte presentator Arjen Lubach recent het onderwijsbeleid van de Nederlandse regering. Er is sprake van een lerarentekort in het lager onderwijs bij onze Noorderburen. Lubach gaf tijdens de uitzending T-shirts weg met het opschrift ‘Ik ben GEEN toprioriteit’ (met een bewuste schrijffout erin). Dat ontwerp is zo aangeslagen dat veel scholen naar het ontwerp vragen. Dat is al meer dan 5000 keer gedownload met de bedoeling er T-shirts mee te bedrukken die tijdens leerlingen en leerkrachten konden dragen tijdens de landelijke actiedag op 6 november.