Zwakke ‘terug naar school’-periode - beterschap voor 2022? - PromZ.be

Zwakke ‘terug naar school’-periode – beterschap voor 2022?

Traditioneel is augustus een sterke maand als het gaat om ‘terug naar school’-acties, met als grote klassiekers pennenzakken, drinkbekers en lunchboxen. Maar 2021 is in het zog van de corona-crisis een uitzondering gebleken. De hoop is nu gevestigd op 2022.

Een blik op ‘PromoWatch’ van PromZ-be leert dat er dit jaar aanmerkelijk minder acties zijn geweest met op ‘terug-naar-school’-inhakende product media. De klassiekers als pennenzakken, drinkbekers, doosjes voor fruit en lunchboxen waren veel minder te zien op folders of in de winkels. Dat heeft alles te maken met de corona-maatregelen die tot voor kort van kracht waren voor scholen. Die hebben geleid tot veel afstandsonderwijs. Het schooljaar 2021-2022 is inmiddels redelijk normaal van start gegaan met klassikaal les in de scholen zelf (contactonderwijs), maar de regeringsbeslissing daarrond kwam kennelijk te laat voor adverteerders om terug-naar-school-acties uit te voeren. “De belangstelling is niet al te groot. Ik heb de indruk dat ze vanwege Covid-19 voor september nog niet te veel acties wilden organiseren,” aldus Michel Van Bavel (Van Bavel Enjoy Giving)

2021 is wat terug-naar-school betreft vergelijkbaar met 2020 toen er zoals Van Bavel aangeeft door de corona-crisis het aantal acties van adverteerders ook erg laag was. Maar ook de scholen zelf waren toen minder actief. Patrick Notteboom van Maximum Image stelt dat de scholen vorig jaar vooral bezig waren met corona-gerelateerde producten zoals mondmaskers en alcoholgels en daar hun budgetten aan besteed hebben.

Als er deze zomer al acties gedaan werden, dan vroegen de adverteerders vooral om klassieke artikelen uit de lagere prijsklassen. Bij Maximum Image zag men wel belangstelling voor textiel met de naam van de school erop. “We zien vooral leerkrachten en scholen die opnieuw geïnteresseerd zijn om hun sweaters, T-shirts en andere kledij te vernieuwen,” aldus Patrick Notteboom.

Last-minute aanvragen zijn er weinig of niet geweest. Notteboom stipt wel aan dat de hogescholen en universiteiten nog moeten beginnen. Daar kunnen eventueel nog aanvragen van komen. En ook daar is contactonderwijs weer toegestaan (al zijn de maatregelen in het Brusselse wegens de lage vaccinatiegraad nog niet allemaal losgelaten). En verder kijkt men al naar ‘de rentrée’ van 2022. Michel Van Bavel: “Ik geloof wel dat er volgend jaar weer massaal gegeven zal worden.”