EU bant wegwerp-plastics - kansen voor product media - PromZ.be
EU bant wegwerp-plastics - kansen voor product media

EU bant wegwerp-plastics – kansen voor product media

De EU-lidstaten hebben ingestemd met nieuwe richtlijnen voor wegwerp plastic producten met het oog op het verminderen van de vervuiling van de zee. Voor wegwerpproducten waarvoor alternatieven bestaan komt er een verbod vanaf 2021. Het gaat om plastic producten als borden, bestek, rietjes, wattenstaafjes en ballonhouders. Voor de sector van promotionele artikelen betekent dat er alternatieven gezocht moeten worden voor ballonhouders en plastic zakken voor eenmalig gebruik.

Van de andere kant bieden de nieuwe richtlijnen ook kansen voor de makers van promotionele producten, vooral als het gaat om het gebruiken van gerecycleerd plastic. De EU-lidstaten willen immers dat tegen 2029 90% van de plastic drankflessen verzameld worden. Men wil ook in 2025 25% van de flessen gerecycleerd wordt. Dat percentage wordt in 2030 opgetrokken naar 30%. De lidstaten hebben twee jaar om de maatregelen om te zetten in nationale wetgeving.

Meer en meer bedrijven zetten ook in op het bieden van herbruikbare kunststofflessen als alternatief voor de flessen voor eenmalig gebruik. Dergelijke flessen zijn ook als promotioneel artikel populair. Voor plastic rietjes zijn er ook alternatieven die als product media ingezet kunnen worden (onder andere bamboe-rietjes). Die alternatieve producten passen ook het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen van bedrijven